Het begin in MTRH - Reisverslag uit Eldoret, Kenia van Elzbeth & Lisette - WaarBenJij.nu Het begin in MTRH - Reisverslag uit Eldoret, Kenia van Elzbeth & Lisette - WaarBenJij.nu

Het begin in MTRH

Door: elzbethenlisetteinkenia

Blijf op de hoogte en volg Elzbeth & Lisette

13 November 2010 | Kenia, Eldoret

Stipt 10 over 7 ’s morgens staan we, met onze zusterjassen volgeladen, klaar om te starten met onze nieuwe ervaringen. Elzbeth’s invloed op ons als koppel: ‘Op je eerste dag kom je niet te laat. Je moet zorgen dat je goed op tijd bent.’ 20minuten vooraf aanwezig zijn was genoeg om t gemoed te bedaren. Ondertussen is Lisette’s invloed wat groter geworden en worden we 5 voor half 8 gesignaleerd.

Er wordt begonnen met de overdrachtsronde. De nachtzuster leest op zachte toon voor wie de patiënt is, wanneer binnengekomen, geboortedatum, leeftijd, hoe de patiënt binnenkwam, hoe het nu staat en hoe het de nacht ging. Om haar heen staan ongeveer 12 studenten of verpleegkundigen, waaronder wij. Verstaan doe je het niet, daar is het volume en het presentatievermogen iets te laag voor, maar dan is er toch overgedragen..
Tja.. er zou heel veel te vertellen kunnen zijn over wat hier anders gaat en wat al dan niet wat onderontwikkeld overkomt, maar ergens heeft het zijn charme. De kindjes zijn echt heel lief. Zo’n bruin mensje, letterlijk ‘in doeken gewikkeld’, heerlijk om ervoor te kunnen zorgen.

Sociale gesprekken doen ze hier vrijwel niet en die pakken we dan ook gretig aan. Veel van de dag kletsen we met de moeders, kroelen we met de kindertjes en ook, voelen we ons nog een beetje verloren. Het meest beangstigende is toch wel het medicijnen delen. De medicijnen staan met de hand geschreven (gekrabbelt) op een kaart met datums her en der. Op goed geluk kan IV (intraveneus) of PO (tabletjes) worden ontcijferd. Dan wordt met vier mensen medicijnen voor 1 patiënt klaar gemaakt. We vrezen erg dat medicijnen niet dubbel worden gegeven. Aftekenen dat het medicijn gegeven is komt ook niet zo nauw.. Maar echt, wonderbaarlijk gaan er kinderen genezen naar huis! En daarom zijn we benieuwd naar hoe we onze tweede en verdere week gaan ervaren.

Gisteravond hadden we de verjaardag van Roos. Het was geweldig! In het conferentiecentrum is een grote zaal waar de conferentiegasten kunnen dineren. Deze zaal had ze afgehuurd om alle gasten te kunnen verwelkomen. De muziek stond gezellig aan en het dansen liet, met al die soepele Kenianen, niet lang op zich wachten. Wat een gezellige boel. Met elkaar hebben we laten zien dat Nederlanders er ook wat van kunnen, maar we moeten eerlijk bekennen dat we het nooit zullen winnen. Wat een flexibiliteit. Maar, ons is beloofd dat we het zeker nog gaan leren met alle feestjes hier. We zijn benieuwd hoe flexibel we terugkomen.

Lieve mensen, de reacties zijn echt heerlijk om te lezen. Door jullie blijft Nederland nog een beetje bestaan in onze gedachten. En echt, het is geweldig om mailtjes te krijgen hoe het in Nederland gaat. We hebben gehoord van het ontstuimige weer, we kunnen het, met de brandende zon op ons hoofd en tussen de bananenbomen, nog niet echt voorstellen.
Succes met de winterjassen ;)…!

• 14 November 2010 - 15:42

Corrie Verheij:

hoi,hoi,
    van uit een zeer regenachtig,en koud en donker nederhemert,ja echt,tis hier koud en donker,wat een verhaal weer van jullie,ik moest lachen om die overdracht,maar eigenlijk wel erg,zo weet je nog niet hoe de nacht verlopen is,dan begin je op goed geluk,en die medicijnen!!! wij kunnen ons dat niet voorstellen,en dat het dan nog goed gaat ook,elzbeth weet je wie deze week zomaar uit het niets naar je vroeg?dhr v.d. brand,k,heb zo gelachen,vraagt hij aan mij ,hoe is het met die van jan de melkrijder,ik begreep hem niet,(wist ik niet)toen zei hij,ik heb bloemen gehad toen ze weg ging,toen begreep ik hem pas,leuk he,dat hij dat nog wist,dus je ziet,we vergeten je niet,je moet de hartelijke groeten hebben ,van veel clienten,vonden het geweldig dat jij daar zomaar een bevalling hebt gedaan,dus je ziet, we blijven op de hoogte,veel succes de komende tijd, en stuur wat zon hier naar toe (ha ha ha )grtjs voor jullie tweeen,corrie verheij

• 15 November 2010 - 15:44

Johanna:

Ha ladies!

Het is inderdaad onstuimig in Nederland!

Ik hou m'n hart vast wanneer ik lees over de manier waarop medicijnen gedeeld wordt! Blijkbaar maakt een pilletje meer of minder ook niet uit!

@ Elzbeth, ik kan je collega noemen, want ik ben sinds kort ook actief in de thuiszorg. En het is bereleuk!

Skype is geregeld, ik moet alleen nog zo'n koptelefoon halen bij de kijkshop. Mag ik jullie skypegegevens?

Stiekem ben ik wel jaloers. Ik zie allemaal schattige donkere baby'tjes. Het lijkt net over-geromantiseerd, of uit boekjes.

Maar voor jullie reality.

Heel veel succes!

• 16 November 2010 - 19:17

Dick, Toos En Ariena:

hoi lisette, we hebben je gevonden. leuk om je verslag te lezen. we gaan je volgen als je het goed vindt.
    groetjes uit een mistig schoonrewoerd.

• 16 November 2010 - 19:36

Corianne:

Hallo saampjes,

Dat klinkt niet echt als een overdracht zoals we het hier gewend zijn!
    Ik kan me voor stellen dat je af en toe je hart vasthoud!

Het weer is hier inderdaad behoorlijk regenachtig geweest! Vandaag overigens enorm mistig, maar het moet volgens de weersverwachtingen beter worden... We wachten af
    Genieten jullie maar van het zonnetje.
    We kijken uit naar jullie volgende verslag!

Liefs van Corianne en een kusje van Sarah