Een week waarin niet alles vanzelf gaat...
Door: elzbethenlisetteinkenia
Blijf op de hoogte en volg Elzbeth & Lisette
07 November 2010 | Kenia, Eldoret
Iedereen bedankt voor de leuke reacties, mailtjes en tekenen van leven uit Holland. We kunnen lang niet op alles reageren, maar het is superleuk om dat te lezen als we hier zitten. Het is zo totaal anders hier, dat Nederland echt een heel eind weg is. Daarom is het heerlijk om jullie verhalen te lezen.
Ons tweede en laatste weekje in Plateau zit er al weer op. We dachten ons te gaan settelen in ons eigen huisje bij het conferentiecentrum. Er was namelijk een huisje plotseling leeg gekomen. Helaas is er een Chinees ons net voor geweest en zitten we nu weer in het conferentiecentrum. Gelukkig hebben we allebei een hele grote kamer. Het was even schakelen, maar 2 december krijgen we echt ons eigen huis. Het wordt wel even afkicken na ons paleisje in Plateau. Dé kalender heeft een ereplaatsje gekregen. Trouwens één spreuk van de kalender gaat niet helemaal op hier: Wat loop je hard, je lijkt wel een verpleegster! Het tempo ligt echt wel wat lager.
Wat we zeker gaan missen uit Plateau is: een koelkast, een broodrooster, 1 minuut lopen naar het ziekenhuis, 2 kookpitten, tandenpoetsen bij kaarslicht, lauw water of helemaal geen water, een slecht functionerende toilet, veel pannen en keukengerei. Al zijn we er wel achter dat als je veel spullen hebt, de vaat ook heel groot is.
We zijn toch wel echte Hollanders. In een supermarkt hebben we heerlijke yoghurt ontdekt. Olala is het merk. Volgende week gaan we proberen om onze eigen yoghurt te maken. Het schijnt niet zo heel moeilijk te zijn. Sommige Nederlandse dingen missen we toch wel. Vooral Elzbeth mist haar stukje vlees bij het avondeten. Gelukkig zitten er in de stad wat lekkere restaurantjes waar we voor ongeveer 5 euro samen kunnen eten, inclusief een milkshake!
Het weer is hier echt heerlijk. Moeilijk voor te stellen dat het in Nederland herfst is. ’s Avonds regent het wel eens en het koelt ook wel hard af. Als onze wekker vroeg gaat, steek ik mijn hoofd omhoog en zie ik de zon tussen de bomen door schijnen. Dan is het niet zo erg om vroeg op te staan.
In het ziekenhuis hebben we de rollen omgedraaid deze week. Lisette staat op de verloskamers en Elzbeth bij de Out Patient Clinic. We kijken regelmatig bij elkaar om het hoekje. Elzbeth loopt mee met Abigail, een superlieve verpleegkundige. Ze heeft veel kinderen geïnjecteerd. De kinderen waren niet zo blij met haar, maar zij wel met hen. Zo kan je goed oefenen. Lisette heeft 2 kinderen verlost. De baby’s worden hier gelijk helemaal aangekleed in veel te grote kleren. Een luier hebben ze vaak niet om. Een grote muts op het hoofd. Misschien zijn wij wel bevooroordeeld, maar de kinderen zijn prachtig hier. Een bos met kleine krulletjes, super zacht, al een lekker kleurtje en helemaal niet zo verfrommeld.
Donderdag hebben we gekeken bij een keizersnee. De vrouw heeft een hoge bloeddruk en een enorme buik. Ze weten niet of het een tweeling is, of een grote baby. Nou de buik is echt supergroot. En niet zo’n mooie ronde, maar een beetje bultig.. Lisette en ik kleden ons om in schitterende O.K. kleding, inclusief witte grote laarzen. Het is niet echt steriel volgens mij. Als de dokter bij de baarmoeder is aangekomen, wordt het spannend of het er twee zullen zijn.
De dokter voelt en ja hoor daar is een hoofd. Floep en daar vist hij er een baby uit. Hij moet een beetje uitgezogen worden. En ja hoor, er zit er nog één in. Deze begint gelijk goed te huilen. Hij is ook een stukje groter. Twee mooie jongens: van 2,4 kilo en 3,1 kilo. Het scheelt 7 ons, maar dat is heel goed te zien. Het is dus niet voor niets dat de vrouw zo’n enorme buik had.
Donderdag en vrijdag was er een oogkliniek in Plateau. Vrijdag werden de operaties gedaan. ’s Ochtends hebben we daar bij meegekeken en we werden gelijk ingeschakeld. We hebben staaroperaties gezien. De eerste keer dat je het ziet, is wel even slikken en goed doorademen. Gelukkig ging het daarna beter. Een kamer functioneerde als operatiekamer. Twee bedden naast elkaar. De gang zat helemaal vol met patiënten. Die hadden een wit stickertje op hun voorhoofd boven het oog dat geopereerd moest worden. In een kleine 10 minuten is het gepiept. We kunnen absoluut niet zeggen dat het hier saai is!
Abigail wilde mij op de foto zetten. Op de Out Patient Clinic was een vrouw die vorige week maandag bij mij was bevallen. Lisette had die ook gezien. Het was onze eerste Plateau baby. Abigail heeft volgens mij nog niet vaak een fotocamera in haar handen gehad. Toen ik uitgelegd op welke knop ze moest drukken, wist ze het wel. Ze gaat dus voor me staan en zegt: Iets zakken met je hoofd, anders sta je er niet op.
Dinsdag is er een klein rampje geschied. Mijn (Elzbeth) relatie met mijn externe harde schijf is definitief over. Om 12.45 liet hij me in de steek. Zodra ik hem aanraakte verstijfde hij. De vonk is nergens meer te bekennen. Het voelt als een zwart scherm. Het ergste komt nog en dat is de reden van onze breuk: hij is bij een ander geweest. Na bij Lisette op bezoek te zijn geweest, riep ik hem snel terug. Toen was het over. Ik heb het nog geprobeerd, gesmeekt en geroepen, maar niets hielp. Tot mijn grote spijt heeft hij me helemaal uit zijn bestand gewist. Al mijn zweetdruppels, inspanningen, dagboek, foto’s en muziek alles in één keer weg. Toen ik dat in de gaten kreeg, was het huis te klein. De tafel en de muur moesten het ontgelden.
Wat nu zo wrang is aan dit verhaal is, dat het een herhaling is van afgelopen juli. Toen is mijn relatie met mijn USB-stick op dezelfde manier geëindigd. Helaas heb ik dus weer dezelfde fout gemaakt. Ik vertrouw niets meer.
Gelukkig had ik anderhalve week terug wat bestanden naar mijn computer overgezet. Van mijn foto’s staan er nog een aantal op mijn camera. Daar ben ik heel blij om.
Ondertussen zijn we een beetje verslaafd geraakt aan Rummikub en Yatzee. Er moet iedere dag minstens een half uur gespeeld worden. We zijn aardig aan elkaar gewaagd.
Volgende week maandag gaan we starten in het Moi Teaching and Referral Hospital in Eldoret. Allebei op een kinderafdeling. Dit wordt het belangrijkste gedeelte van onze stage. Hier moeten we onze opdrachten maken. We hebben er zin in!
Groetjes uit een zonnig Eldoret.
* onze telefoonnummers zijn: Lisette +2547 11370235 en Elzbeth +2547 00649528.
** ons adres is: P.O. Box 1238, 30100 Eldoret, Kenya
*** Corrie wil je alle mensen de hartelijke groeten doen? Heel leuk dat je de verhalen vertelt!
07 November 2010 - 13:30
Marjolein:
Zucht...ik mis jullie :'( Maar heel fijn dat jullie het zo goed naar jullie zin hebben! Als ik jullie verhalen lees, klinkt het echt als een heel andere wereld, wat natuurlijk ook zo is. Leuk, maar ook lastig om voor te stellen hoe het er bij jullie aan toe gaat. Gelukkig helpen de verhalen veel!
Elzbeth: wat ontzettend vervelend van je harde schijf! Al je bestanden weg, dat is echt een drama ja. Groot gelijk dat dan het 'huis' te klein is. Nu kan je toch ook niet meer werken met je laptop, of dat nog wel? (heb er niet zoveel verstand van ;)) Anders heb je dat probleem ook nog.
Yathzee en Rummikub! Hoe Hollands wil je het hebben :D En leuk om te lezen dat de kalender een ereplaats heeft gekregen :D
En volgende week gaan jullie weer een nieuwe fase in. Kunnen jullie de ontwikkelingen nog wel bijhouden?
Ik zou zeggen: geniet er zo veel mogelijk van! Maar zo te lezen gaat best aardig ;)
'k Ga d'r maar weer eens een eind aan breien, maar sjonge, ik mis jullie echt :'(
Heel veel liefs!
Marjolein -
07 November 2010 - 19:22
Artje En Jan:
Nou schatten, het is geweldig om jullie verhalen te lezen en vooral die prachtige foto's te zien, ohoh genieten dus.
Ondanks Keniaanse perikelen,
Nou zet hem op met die opdrachten, daarna gaat het snel.
Groeten en een dikke zoen uit Bommel -
08 November 2010 - 06:28
Mariet Van Der Toorn:
hoi Elzbeth,
Fijn dat je het zo goed naar je zin hebt (en je vriendin ook). Veel succes de komende tijd en groeten vanaf het Kerkplein, MT -
08 November 2010 - 10:44
Jacoba:
Heey meiden!
Hier een berichtje uit Urk. Na afgelopen vrijdag aangekomen te zijn op Urk, heb ik even een kijkje op jullie site genomen. Dus ons huisje is aan jullie neus voorbij gegaan?? Wat jammer!!
Maar goed, gelukkig krijgen jullie dan iig wel het huisje van Roos en Andy!
Meiden, succes met de rest van jullie stage!
Leuk om jullie ervaringen te lezen:)
En idd, het is hier bibbers koud!! Ik moet echt wennen aan de mutsen en sjaals en wanten.... bibbers!!!
08 November 2010 - 19:12
Niels En Laura:
Wow liset! Wat zit je haar super gaaf! We moesten wel even goed kijken hoor, haha.
We hopen dat je het nog goed naar je zin hebt! Heel veel plezier!
ons. -
10 November 2010 - 02:01
'tante 'Anne:
Jambo Lisette,
Habari gani?
Wat zit je haar leuk!Ik heb nachtdienst en heb net jouw berichtjes gelezen: ben jaloers!
Klinkt leuk, hopelijk genieten jullie van deze mooie stage.Groet Eldoret van mij, misschien kennen ze me nog, hoewel, het is alweer ong 100 jaar geleden dat ik er was.. -
10 November 2010 - 02:04
Anne :
Nagekomen bericht: Onze dominee de Jong komt deze week naar Eldoret, je komt hem misschien wel tegen.Doe hem de groeten, wat is de wereld toch klein... -
13 November 2010 - 15:38
Vera:
Staat goed die kappen voor jullie gezichten,heel professioneel. En wat een poeperige baby!!
liefs Vera