Onze Plateau-ervaringen
Door: elzbethenlisetteinkenia
Blijf op de hoogte en volg Elzbeth & Lisette
30 Oktober 2010 | Kenia, Eldoret
De dag komt en de dag gaat. Soms, ´s morgens vroeg, wordt je wakker van geluiden, krekels, vogels, ´everzwijngeluiden´, welke dieren het moge betreffen. En het ziet er donker uit in de slaapkamer. Maar op het moment dat de vogels hun fluitende tonen laten horen betekent dit het begin van de ochtend en daarmee ook het binnen 5 tot 10 minuten klaarlicht worden op de slaapkamer. Gelukkig is dat hier niet het teken dat de wekker bijna gaat. Het betekent dat we nog heerlijk anderhalf uur kunnen soezelen en ons een 3e x kunnen omwentelen onder de klamboe en de warme deken.
Deze week was een week waarin Elzbeth in het bijzonder zich eindelijk de Keniaanse grond eigen ging maken. Een huis, dat was nodig om de worteltjes in de grond te steken en het hoofdje naar de zon. Alles een plaatsje, een badkamer met een plankje, een keuken met kastjes en een KAST in de slaapkamer. Het is gelukt. We voelen ons nu vrijwel thuis in Kenya, het land hemelsbreed 6650 km vanaf Nederland.
Om in Plateau te komen werd de motor gestart en met wapperende haren in de wind samen achterop bij een trotse Keniaanse jongeman. Geweldige ervaring. Zo vrij en relaxt. Plateau bestaat uit enkel een paar huisjes en een kerk. En natuurlijk ons mission-hospital.
Maandag begonnen we in het ziekenhuis, Elzbeth op de verloskamer en Lisette in Moeder en Kind Zorg. Donderdag werd Elzbeth goed genoeg geacht zelf de verloskamer te runnen, wat de nodige discussies, zweet en tranen heeft gekost. Laat dat nou net de dag zijn dat een bevalling ontzettend moeilijk gaat.
Maar bidden helpt.
God verhoort,
moeder en kind gezond.
‘ en op de foto zie je hoe Elzbeth dat wel vond..’
Dinsdag zijn we op Mobilie Clinic geweest. Wat geweldig! De natuur! En wat een wegen… We zijn in de Kariovalley geweest, een vallei waar ook weer grondstoffen gedolven worden. Een vallei waar mensen ontzettend arm zijn, maar toch hadden we patiënten. Ongeveer twintig in totaal. Een mooie ervaring die we niet snel zullen vergeten. Aan het einde van de dag zagen we vanaf een hoog punt het onweer over de vallei naar ons toetrekken. Wij liepen in de zon terwijl we de regen met ontzettende snelheid de vallei in zagen storten. Tijdens dat we snel naar de auto liepen haalde de bui ons in en de weg waarover we door de vallei heen moesten om terug te keren veranderde in een rivier. Dat gaf de nodige driftmomenten in de haarspeldbochten. Er daar was geen handrem voor nodig. Degene die zijn auto als een juweeltje beschouwt, is snel ontnuchterd. Een minuut in Kenya er de auto zit onder het stof, of onder de modderspetters, of is geschramd door het wirwarrende verkeer.
We hopen nog 1 week in Plateau te zijn, daarna gaan we terug naar El Doret om te werken in het Moi Teaching and Referral Hospital. Dan begint het drukste gedeelte van onze stage.
‘ Et eggie’
We gaan het zien!
30 Oktober 2010 - 11:23
Liseth Van Loon:
Hoi meiden,
Wat leuk om dit allemaal te lezen. Dus, Elzbeth, is het nu toch alweer een paar weken geleden dat ik je in de trein zag haha. Maar ik volg de verhalen wel :)
Xx Liseth -
30 Oktober 2010 - 11:50
Carola:
Wat leuk om al de verhalen te lezen!
Wat een ervaring zeg! -
30 Oktober 2010 - 13:28
Alinda:
Dag dames!
Wat een onvergetelijke ervaringen! 'k Voel helemaal met jullie mee.. Moeilijke bevallingen en bidden op de verloskamer.. Wel goed jullie grenzen aangeven hoor, al jullie er niet waren zouden ze het ook zelf moeten doen.
En de Keio vally bij regen... wij waren heel dankbaar dat het droog bleef bij ons.
Geniet van de rust in Plateau!En al ontdekt dat je er heel mooi kunt wandelen, bijv. naar de bijbelschool?
Groetjes, -
30 Oktober 2010 - 15:01
Pauline:
Meiden,
Wat geweldig om deze verhalen weer te lezen zeg... Ik leef echt heel erg mee en ben stiekem nog steeds héél erg jaloers op wat jullie meemaken!
En wat een waanzinnige foto van Elzbeth met haar zelf-verloste baby! Kan me voorstellen dat dit wel wat zweet en tranen gekost heeft! Maar super om dan te lezen dat alles goed is afgelopen. Wel heel heftig lijkt me, om zo in het diepe gegooid te worden! Hoe waren de ervaringen van Lisette op de moeder- en kindzorg?
Ik moest ook echt lachen om die opmerking dat een moeder zei "she looks like you!" Wat zal je schrikken als je een donker kindje verwacht en je hebt zoveel blanken om je bed staan hahaha!
Meiden, heel veel succes met al deze bijzondere dingen die jullie meemaken!
Ik denk heel veel aan jullie!
Blijf vooral veel updates plaatsen enne..... we willen meer foto's!!! =D
liefs! -
30 Oktober 2010 - 19:50
Tante Nees :
Hallo Elzbeth,
Ik had gereageerd op je schrijven van 16 okt.dus niet de goeie. Bij dezen wil ik jullie sterkte toewensen in Afrika met een zo totaal ander cultuur als in Nederland. Het heeft ook zeker z'n mooie en goede dingen.Wij voelen hier ons inmiddels al best thuis.
Liefs en groetjes van ons uit Malawi. -
30 Oktober 2010 - 21:34
Karin:
Ik vind het zo leuk jullie verhalen te lezen! Blijf alsjeblieft ze erop zetten ;). Ik ben eigenlijk super jaloers op jullie!
Haha, en ik had jouw wel die baby willen zien verlossen, Elzbeth:P! Veel succes allebei!! -
31 Oktober 2010 - 11:08
Corrie Verheij:
hoi,alle twee,
wat een geweldig verslag over jullie belevenis,oh elzbeth, wat zul je gezweet hebben bij de bevalling(PRACHTIGE FOTO)
maar je ziet ook jij kreeg de kracht om dit tot een goed einde te brengen,is wel wat anders he ,als de stieren voeren ,in je middag route, bij de thuiszorg(ha ha),de groeten voor jullis van veel van onze clienten ,want jullie snappen wel, ik heb morgen vroeg weer een leuk verhaal,over jou elzbeth,groetjes ,en ik blijf jullie verhalen volgen veel succes en sterkte de komende weken,houdoe uit een regenachtig en koude zondag middag ,in nederhemert,corrie -
01 November 2010 - 11:43
Gerlinde:
Hoi meiden,
Ik zou bijna uit schaamte niks meer durven schrijven, omdat ik na ruim een halve maand nog niet gereageerd heb!!! (maar ik doe het toch maar, beter laat dan nooit :P)
Elzbeth, wat een geweldige foto. Wel ontzettend in het diepe gegooid zo, na 3 dagen op alleen op de verloskamer... Maar geweldig dat het goed is gegaan allemaal!!
Ligt de baby nu bij Lisette op de afdeling?
Nou, ik wacht in spanning de volgende verhalen af, ik denk aan jullie!
Liefs,
Gerlinde
01 November 2010 - 19:36
Hanne-Mijke:
Hee meiden!
Wat leuk om jullie ervaringen te lezen!
Jullie maken wel heel wat mee zeg! ;-)
Heel mooie foto van Elzbeth met die baby!
Succes verder met alles en ik blijf jullie verhalen lezen hoor!
Liefs,
Hanne-Mijke
03 November 2010 - 12:24
Jannie:
Ha meiden!
Echt heel leuk om jullie verslag te lezen! En Els, dit is een foto om trots op te zijn!! Succes met alles en geniet van Afrika!
Liefs Jannie -
05 November 2010 - 10:40
Voor Lisette Van T A:
Lieve Lisette en Elzbeth.
Ik kreeg van jou moeder Lisette de link.
Wat een fantastische ervaringen voor jullie allebei.
Geniet ervan want je bent zo weer terug in dat natte klamme holland.
Veel liefs T Anneke -
05 November 2010 - 22:00
Arnold Van Den Broek:
Lisette en Elzbeth,
leuk om jullie verhalen te volgen. Succes met jullie stage!
Arnold van den Broek
06 November 2010 - 22:17
Willeke:
Wat een verhaal!;)
Nou Elzbeth, was je helemaal alleen bij die bevalling aanwezig dan?
Laat het ff aftekenen, dan ben je gelijk ook verloskundige! (Y)
Succes meiden! -
07 November 2010 - 12:43
Lisette:
wowwieee! wat leuk om al jullie reacties te lezen! Echt zo gezellig! En echt.. zo heerlijk om reacties te lezen uit een land waarvan ik niet wist dat ik er zo aan verbonden was;).. soms voelt het wel een beetje alleen hier, maar gelukkig hebben we elkaar;) en dat gaat prima(Y). Els is n topmeid!:)